Let hierop als je een koelwerkbank gaat aanschaffen

Een koelwerkbank is onmisbaar in een grote (horeca) keuken. De keuken gebruik je elke dag en het is fijn als je daar op een zo efficiënt mogelijke manier kunt werken. Productiviteit en efficiëntie staan dus hoog op het prioriteitenlijstje. Onnodige passen is zonde van de energie, maar vertraagt ook nog is het koken zelf. Koelwerkbanken zijn altijd een hele investering en het is belangrijk dat je dus een goede keuze maakt waar je jaren mee vooruit kan. Hieronder lees je waar je op moet letten bij de aanschaf. 

Hoe beweegt het personeel door de keuken heen?

Eigenlijk is de eerste vraag die je moet beantwoorden hoe de bewegingen in de keuken worden gedaan gedurende dag. Welke producten zijn er in de keuken veel gevraagd? Hoe vaak loopt het personeel naar de koelcel om daar welk product uit te halen? Een oplossing is dan om een koelwerkbank in de keuken te plaatsen waar juist die producten in kunnen. Zo belast je het personeel minder en zo wordt er efficiënter gewerkt. 

Een belangrijke keuze daarbij is of je gaat voor een koelwerkbank met lades of deuren. Je kan met lades makkelijker via het one hand principe werken wat nog meer efficiëntie oplevert. Daarnaast is er meer overzicht waardoor er minder snel voorraad bederft. 

Kies voor de passende kwaliteit koelwerkbank bij jouw keuken

Elke keuken is anders en elk budget ook. Niet elke keuken heeft het duurste van het duurste nodig, maar sommigen juist wel. Het is belangrijk om te bekijken welk budget er is en welke kwaliteit je nodig hebt. Worden de koelwerkbanken in jouw keuken heel intensief gebruikt omdat je elke dag een restaurant draait? Of gaat het om de voetbalkantine die vooral op de zaterdagen en zondagen overuren maken? 

Kies uit een geforceerde of statische aandrijving voor je koelwerkbank

Koelwerkbanken zijn er in twee soorten als het gaat om type koeling. Je kan kiezen uit een statische en geluidsarme koeling, waarbij gebruik wordt gemaakt van circulatie. Je kunt in dit type koelwerkbank goed dranken bewaren bijvoorbeeld, juist omdat deze niet gevoelig zijn voor lichte temperatuurschommelingen. 

Heb je producten die gevoelig zijn voor temperatuurschommelingen of die juist een kritische bewaartemperatuur hebben? Dan is een geforceerde aandrijving een betere keuze omdat de opening van de deur geen invloed heeft om de temperatuur. Op die manier voorkom je dat de producten zijn kwaliteit verliezen. 

Kies uit een remote of built-in koelmotor van je koelwerkbank 

De laatste keuze is wat je met de motor doet bij de koelwerkbanken. Ga je voor een built-in motor, oftewel een motor die in de koeling zit of ga je voor een remote motor, oftewel een motor die aan de buitenzijde is geplaatst. Beiden hebben hun voor- en nadelen en dan gaat het met name om de ruimte. Bij een ingebouwde motor heb je minder ruimte in de koeling, maar je kan deze bank wel makkelijker plaatsen in een ruimte. Heb je meer dan voldoende ruimte, dan kan je juist kiezen voor een koelwerkbank met een remote motor zodat je zoveel mogelijk ruimte aan de binnenzijde kan benutten.