De beste dessertwijn speciaal voor jou

Klinkt opmerkelijk, wijn drinken bij het dessert. Toch kan het prima. Er zijn wijnen beschikbaar de zoet genoeg om tijdens het dessert te gebruiken. Dessertwijnen mogen echter nooit zoeter zijn dan het dessert zelf en moeten dus minstens even zoet zijn als het dessert. Alleen dan kan sprake zijn van een goede dessertwijn en een goede combinatie. Zo zal een droge witte wijn bij het dessert nooit een goede combinatie vormen.

Desserts zijn van zichzelf al zoet, reguliere wijn verdwijnt dan in het niets

Dessertwijn wordt gebruikt omdat desserts van zichzelf al vaak zoet zijn. Dat betekent dat een reguliere wijn in het niets zou verdwijnen wanneer je het gebruikt bij het dessert. Overigens is een dessertwijn niet per definitie altijd heel zoet. Het is eveneens een optie om de suikers in de most te laten vergisten, nog voor het moment dat er alcohol toegevoegd wordt. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld een sherry of de bekende madeira’s. Bij dessertwijnen geldt dat hoe zoeter de wijn is, hoe koeler je de wijn aanbiedt. De ideale temperatuur is dan tussen de 6 en de 8 graden Celsius.

Dessertwijn kun je op verschillende manieren produceren

Er zijn verschillende manieren om zo’n wijn te produceren. De meest voorkomende manier is is werken met heel rijpe of zelf druiven die overrijp zijn. Druiven die heel laat in het seizoen pas worden geoogst, beschikken over een heel hoog suikergehalte. Wijnen afkomstig uit deze druiven blijken ook na het gisten een hoge mate van zoetheid te hebben. Er zijn een groot aantal dessertwijnen waarbij dit proces nog eens een stap verder gaat. In dat geval worden de druiven zelfs op de stam achtergelaten net zo lang tot de druiven beginnen te rotten. De wijnboeren hopen dan dat ze zogenaamde nobele rot produceren.

Huid van de druif wordt poreus wanneer ze langer op stok blijven

Wanneer de druiven op stok blijven, wordt de huid als het ware poreus. Op die manier kan het aanwezige water verdampen. Dat betekent meteen ook dat de resterende aroma, zuurgraad en zeker ook de zoetheid geconcentreerder worden. De wijn die profiteert van nobele rot zijn onder meer wijnen als de Beerenauslege en Trockenbeerauslese wijnen.

Ook de zeldzame ijswijnen worden wel gebruikt

Wat betreft de wijn wordt ook wel eens gebruikt gemaakt van ijswijnen, wijnen die wat zeldzamer zijn overigens. Ook dan worden de druiven tot laat in het seizoen op de stok gelaten. Vervolgens worden de druiven aan de eerste vorst blootgesteld. Bekende dessertwijn in deze vorm is wel Riesling, net als Silvaner en Scheurebe.

Flesjewijn.com | Wijnen tegen een scherpe prijs

Dessertwijn ook perfect bij pittige kazen

Dessertwijn kan ook afkomstig zijn van likeurwijnen zoals portwijn en Muscat wijnen uit Zuid-Frankrijk. Wanneer deze wijn gemaakt wordt, wordt door de toevoeging van alcohol het gistingsproces onderbroken. Op die manier ontstaat een zeer zoete wijn met een relatief hoog alcoholpercentage. Overigens is de wijn niet alleen iets om bij zoete desserts te drinken. Je kunt deze wijn ook prima combineren met de meer pittige kazen.